x

Nyeste és Nyesténé

ÉPÜLETVERET-GYÁRTÓ KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

Hidegalakítás, présmunkák

A Nyeste és Nyesténé Épületveret-gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzemében a hidegalakítás és présmunkák elvégzésekor a munkafolyamat következő három munkaszakaszát különböztetjük meg:

 

A hidegalakítás és présmunkadarabolás, kivágás és lyukasztás valamint hajlítás egyaránt – Berettyóújfaluban az I. számú telephelyen történik.

 

A munkafolyamat általában egy alumínium, réz vagy egyéb rozsdamentes anyagból készült lemez – sáv méretűre történő – feldarabolásával kezdődik, aztán az alkatrészek darabolása, hajlítása, lyukasztása történik.

 

Egy-egy konkrét termék vagy termékcsoport esetén a munkafolyamat a három munkaszakaszt tekintve más-más módon alakul. Néhány példa:

 

A hidegalakítást és présmunkát saját vagy a megrendelő által hozott – gépeinkbe illeszthető – vágó- és hajlítószerszámmal végezzük el. A gépekkel végzett munka előnye a termékek alak- és méretpontossága, valamint a rövid határidőn belüli nagy szériák sorozatgyártásának megvalósíthatósága.

 

Vágó-, daraboló-, hajlító- és lyukasztó szerszámok, valamint gépek képei:

Gépeink:

  • 3,15 tonnás PYTE típusú hidraulikus présgép (3 darab) – elsősorban egyedi termékek lyukasztására, bélyegzésére használjuk
  • 25 tonnás DKS típusú excenter présgép (2 darab) – elsősorban zárcímek, rozetták és alátétek kivágásához használjuk
  • 40 tonnás DKS típusú excenter présgép (2 darab) – többek között zárcím húzáshoz és tengely gyártáshoz (darabolás, döfés) használjuk
  • 65 tonnás PE – 63 A típusú excenter présgép – többek között a biztonsági betétek egy lépésben történő darabolásához használjuk

 

Hulladék újrahasznosítás

A darabolás valamint a kivágás és lyukasztás során alumínium hulladék is keletkezhet, amit az öntőüzemünkben újrahasznosítunk úgy, hogy az alumínium hulladékot beolvasztjuk és tömbösítjük.

 

 

DARABOLÁS

A legtöbb esetben az alkatrészek gyártása a felhasználandó alumínium, réz vagy egyéb rozsdamentes anyagból készült lemezek méretre történő vágásával, azaz feldarabolásával kezdődik. Bizonyos általunk gyártott alkatrészek esetén az alapanyag darabolást a felületmegmunkálás, felületkikészítés követi (pl.: fémcsiszolás, eloxálás, elektrosztatikus festés, horganyzás).

 

Az általunk gyártott termékek darabolás munkaszakasza képekben:

 

 

KIVÁGÁS ÉS LYUKASZTÁS

A kivágás egy adott alkatrész alumínium lemezdarabból (sávból) történő kivágása. Lyukasztás, az alkatrészen lyukak és bevágások kialakítása (például a kulcslyuk, cilinderlyuk és kilincslyuk, valamint pozicionáló vagy rögzítő bevágás különböző formájú rozettán).

 

Az általunk gyártott termékek kivágás és lyukasztás munkaszakasza képekben:

Bizonyos termékek esetén a kivágással együtt a hajlítást is elvégzi a gép – ilyen termék például az alumínium zárcím és rozetta.

Egyedi megrendelés esetén vagy az ügyfél hozza a vágószerszámot, vagy forgácsoló és fémmegmunkáló üzemünkben elkészítjük azt kapott rajz-dokumentáció vagy termékminta alapján.

 

 

HAJLÍTÁS

A hajlítás az alkatrészek bizonyos részeinek meghajlítását jelenti (például a rögzítő alkatrészek és a rozetták széleinek lehajlítása).

 

Az általunk gyártott termékek hajlítás munkaszakasza képekben:

 

 

A felsorolt munkaműveleteket: darabolás, kivágás és lyukasztás, hajlítás, saját termékeink gyártása mellett külső megrendelésre szolgáltatásként is tudjuk nyújtani.

 

 

Ha a megrendelő igényli, a megmunkálás további műveleteit is elvégezzük: